Vineriet Reverdito i La Morra grundades år 2000 och är slutet på en lång resa som inleddes i slutet av sextiotalet av Silvano, fadern till ägarna Michele och hans syster Sabina Reverdito.
Det är berättelsen om det gradvisa förvärvet av vingårdar, som började 1967 med Bricco Cogni (kommunen La Morra), följt av de Menzioni Geografiche Aggiuntive (Ytterligare Geografiska Referenser) Ascheri (La Morra), Badarina (Serralunga d’Alba), Riva Rocca (kommunen Verduno), Bricco San Pietro (kommunen Monforte d’Alba), La Serra, Castagni och Berri (kommunen La Morra), och som nu uppgår till 26 hektar vinodlingar belägna i några av de mest välkända kommunerna inom Barolo DOCG-appellationen.
Grundläggande för allt är en djup kärlek till Langhes jord och den största respekt för miljön vi lever i – två drag som intensivt återspeglas i de val som Michele Reverdito gör i skötseln av vingårdarna. Med stöd av sin vän och agronomkonsult Beppe Vivalda brukar Michele sina vingårdar utan användning av invasiva kemikalier eller ämnen som kan förorena jorden, grundvattnet eller miljön.
Reverdito var en av initiativtagarna till projektet Piedmont Green Experience, där över 1 200 vinerier var involverade i experiment på vingårdar, och har nu mer än 70 anslutna vinodlare i Langa, Roero och Monferrato.
Filosofi
Reverditos produktionsfilosofi bygger på två viktiga förutsättningar: optimalt arbete i vingården, vilket resulterar i druvklasar av exceptionell kvalitet, och användningen av stora tankar och fat (40 och 50 hektoliter) av högsta kvalitet. Var och en av de sju vingårdslägena för Barolo-cruerna vinifieras separat och olika, beroende på de distinkta dragen och egenskaperna hos den ursprungliga vingården. I källaren lämnas Nebbiolo-druvor som odlats i Reverditos vingårdar fria att uttrycka sin mest autentiska natur och ursprungsterroir, vilket ger upphov till sju Barolo-etiketter, var och en med djupt varierande egenskaper.
De stora karen och faten alternerar i källarens svala, dämpade ljus, sedan 2016 flankerade av ett antal cementamforor för vinifiering av Pelaverga-druvor för att göra Verduno Pelaverga DOC.
Tre Barbera-etiketter, två vinifierade i stora fat (Barbera d’Alba Butti och Barbera d’Alba Delia) och en i rostfritt stål (Barbera d’Alba DOC), kompletterar Reverditos vinsortiment, tillsammans med Langhe Nebbiolo DOC och Langhe Nascetta DOC, ett autentiskt vitt vin från Langa med dofter av gult äpple och citrus.