Kombinera rätt!

Mat och Vin


Panerad Kalvpiccata med citron och kapris 

Tid: Cirka 30 minuter Portioner: 4

Ingredienser (4 personer)

  • Huvudrätt:

  • 8 skivor (ca 500-600 g) Kalvinnanlår (utbankade till ca 0,5 cm tjocklek)

  • Panering:

  • 1.5 dl Vetemjöl

  • 1 dl Finriven Parmesanost (valfritt)

  • 1 tsk Salt

  • 0.5 tsk Nymalen svartpeppar

  • Stekning:

  • 4 msk Smör

  • 2 msk Olivolja

  • Sås:

  • 2 dl Vitt torrt vin (eller kalvbuljong)

  • Saft från 1 hel Citron (och eventuellt lite rivet skal)

  • 4 msk Kapris (avrunna)

  • 1 dl Kalvbuljong (eller kycklingbuljong)

  • 2 msk Färsk persilja (finhackad)

  • 1 msk Kallt Smör (att vispa i på slutet)

Gör så här

Förbered kalven:

  • Stek kalven:Hetta upp 1 msk smör och 1 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.Stek kalvskivorna i omgångar (två i taget brukar fungera bra) i cirka 2-3 minuter per sida, tills de är gyllenbruna och genomstekta. Tillsätt mer smör/olja vid behov mellan omgångarna.Lägg de färdigstekta skivorna på ett fat och håll dem varma (till exempel i ugnen på ca 75°C).

  • Laga såsen:Häll bort eventuellt bränt stekfett från pannan, men behåll det som fastnat i botten (det ger smak).Häll i det vita vinet (eller buljongen) och koka upp. Låt det reducera (koka ner) tills hälften återstår, skrapa samtidigt loss det som fastnat i botten av pannan.Tillsätt buljongen och citronsaften. Låt sjuda i några minuter.Rör ner kaprisen.Ta bort pannan från värmen och vispa i den kalla matskeden smör för att binda såsen och ge den glans. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

  • Servering:Lägg tillbaka kalvskivorna i såsen i pannan och vänd dem snabbt så att de täcks, låt dem bli genomvarma.Strö över finhackad persilja och servera genast!

    Kalvpiccata passar utmärkt med pasta (Recept på Pasta Al Limone hittar du här), potatispuré eller en enkel grönsallad.

Buon appetito!

vinet till måltiden

Till denna måltid rekommenderar vi en Pinot Grigio från Friuli. 
zorzettig

Pinot Grigio 

Ursprung
Italien, Friuli DOC

Druvor
100% Pinot Grigio

Lagring
6 månader i ståltank

Färg
Halmgul

Doft/ Smak

En överraskande Pinot Grigio. Doften avslöjar friska nyanser av krispig frukt, såsom nektarin och Williams-päron, följt av inslag av ginst. Smaken är behagligt tillfredsställande och mycket frisk.

Serveringstemperatur
10-12 grader

Pris
190 SEK

Artnr. 72695

Hitta fler smakkombinationer: