Välkommen till GrapeLab

mötesplatsen där vi tillsammans med dig skapar  minnesvärda upplevelser med vinet i fokus. 


Utmana dina smaklökar!

GrapeLab är Villa Neras arena för vinupplevelser. Här skapar vi tillsammans med dig smakupplevelser och minnesvärda provningar - varmt välkommen!

Välkommen

Skapa din nästa vinupplevelse tillsammans med oss!

GrapeLab är vår mötesplats där vi tillsammans med dig skapar event så som vinprovningar och andra minnesvärda aktiviteter med maten och drycken i fokus. Vi hoppas att du kommer att hitta en aktivitet hos oss som triggar din nyfikenhet!

Nedan har vi listat några av de provningar vi genomför regelbundet. Har du egna tankar eller önskemål så gör vi alltid vårt yttersta för att skapa en fantastisk provning baserad på din idé! 

Vinprovning

en resa i toscanas vinvärld

Toscana anses med all rätt vara en av Italiens viktigaste vinregioner. Toscana är hem åt flera berömda appelationer som exempelvis Chianti Classico och Brunello di Montalcino. Under kvällen får du utforska regionen och vad som utmärker dess viner både till utseende, doft och smak. Du får också lära dig hur vinerna bäst serveras, samt hur de produceras och lagras.

Vår provningsledare Mattias som är kock och har mer än 10 års erfarenhet av att utbilda sommelierer, bjuder på massor av värdefulla tips och naturligtvis en och annan anekdot!

Ur programmet:

  • Toscana som region

  • Chianti och Chianti Classico

  • Brunello di Montalcino

  • Super Tuscans

Under kvällen provar vi 5 olika viner från regionen. 

Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.

Vinprovning 

Champagne saturday!

Under denna härliga eftermiddag kommer du få lära dig allt och lite till om världens mest mytomspunna region, nämligen Champagne. Hur skapas denna ädla dryck, vilka druvor får användas och vad ger dom för karaktär till vinet? Vad är vins clairs, tid på jästfällning och degorgering? Efter denna provning kommer du ha svaren på dessa frågor och mycket mer!

Vi kommer även lära oss tyda begreppen på etiketterna och de olika champagnestilar de ger genom att prova oss igenom 5 olika stilar på Champagne tillsammans. Vad är det som skiljer dessa viner åt och till vilken mat kan vi matcha vinet med för störst dryckesupplevelse?

Under detta tillfälle kommer vi prova såväl odlarchampagne som champagne från kända varumärken och bland annat prova igenom stilar som Blanc de noirs, Blanc de blancs, Rosé och Prestige.

Missa inte chansen att säkra din plats till denna lyxiga provning som kommer göra dig till den givna champagne-experten i gänget!

Under tillfället provar vi 5 olika viner från regionen. 

Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.



Vinprovning

Piemonte - kända ursprung och oväntade överraskningar

Under denna provning utforskar vi en av Italiens mest kända vinregioner - Piemonte. Vi djupdyker naturligtvis i druvan Nebbiolo och jämför Barolo och Barbaresco mot varandra men vi kommer också att bekanta oss med Piemontes mer okända sidor i form av druvorna Grignolino och Ruché. Vad är detta för druvor och vad kännetecknar vinerna dessa druvor ger?

Under provningen kommer du att få mer kunskap om Piemonte som region och dess förutsättningar, om fyra olika regionala druvor och vilken typ av vin dessa ger och vilken mat vi kan servera till vinerna för att få den ultimata smakupplevelsen.

Missa inte att säkra din plats till denna provning och upptäck kända skatter varvat med dolda juveler från denna berömda region!

Under detta tillfälle kommer vi att prova 5 utvalda viner.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.

Vinprovning

Vulkan - och höghöjdsvin

Under denna provning går vi in på djupet gällande begreppen Vulkanvin och höghöjdsviner, vad är det som skiljer dessa viner från andra, var i världen hittar vi vingårdar med dessa förutsättningar och vad ger dessa vingårdar för karaktär till vinet.

Dessa två begrepp har verkligen fått ett uppsving på senaste och är något av det trendigaste i vinvärlden just nu, men viner från dessa platser är inget nytt påfund utan snarare viner och ursprung med lång historia av vinodling och viner som länge har haft en plats i finrummet.

Vi kommer stanna till i ursprung som Soave, Etna, Sierra de Gredos och Salta och bekanta oss med de platserna, deras druvor och framförallt med vinerna som personifierar både ursprung och druva.

Under detta tillfälle kommer vi att prova 5 utvalda viner.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.

Vinprovning

italienska klassiker

Under denna provning rör vi oss mellan några av Italiens kändaste regioner och appellationer. Vi provar några av de viktigaste vinerna och tittar på vad som karaktäriserar respektive appellation. Hur påverkar klimat, jordmån, höjd och andra faktorer det färdiga vinet?

Under detta tillfälle kommer vi att prova 5 utvalda viner.
Provningsledare är Mattias Dahl, DipWSET från Villa Nera och tidigare Ansvarig för Restaurangakademiens sommelierutbildningar.

Vinprovning 
För företag

För er som planerar kick-off för bolaget, afterwork för teamet eller ett kul och smakrikt event för ledningsgruppen hjälper vi gärna till att skräddarsy en minnesvärt vinevent för ert företag. 

Hur går det till?

Tillsammans med er planerar vi eventet så att ni får det precis som ni vill ha det. Har ni en tydlig tanke så hjälper vi er med det, annars har vi naturligtvis massor av förslag på vilken typ av provningar som brukar vara populära. Vi genomför eventet hos oss på GrapeLab på Hornsgatan 82 i Stockholm, alternativt så kommer vi till er. 

Vad kostar det?

Varje event är unikt och kostnaden beräknas baserat på provningens tema och  innehåll, antal deltagare, lokal, mm.
Kontakta oss för ett första samtal så kan vi snabbt återkomma till er med ett förslag, både på innehåll, omfattning och pris!


våra lokaler

GrapeLab ligger på Hornsgatan 82 inne på gården, granne med restaurang Häktet. Vi kan utan problem ta emot 20 sittande gäster i "provnings-sittning".

Adressen har en spännande och lång historia. Den är mest känd som platsen för bysättningshäktet "Bysis", som var i bruk mellan 1781 och 1872. Bysis har ofta skildrats i litteraturen och har blivit en symbol för den tidens skuldsatta stockholmare, kanske mest känt genom August Blanches skådespel En födelsedag på gäldstugan från 1846, vilket gav platsen ett romantiskt skimmer. Innan dess var fastigheten privatägd och byggdes 1754. Den välbevarade inredningen från 1700-talet speglar hur rika borgarfamiljer bodde då, och utgör tillsammans med flyglarna och en innergård en viktig del av stadens kulturarv. 

Efter att häktet stängde användes byggnaderna för allt från mentalsjukhus till hantverksgård och verkstäder. Trots flera ombyggnationer finns fortfarande spår kvar av både tiden som fängelse och bostad. Idag är huset blåklassat av Stadsmuseet, vilket betyder att det har ett väldigt stort kulturhistoriskt värde. Många av de gamla detaljerna, särskilt längs Hornsgatan är bevarade och ger en känsla av dess rika historia.

Tillgänglighet:

OBS att vår lokal ligger två trappor upp utan tillgång till hiss. 

Vi som arrangerar din provning

Villa Nera och GrapeLab drivs av Anders Oscarsson och Mattias Dahl, två vänner med helt olika bakgrund men med en gemensam passion - vin.

Anders OScarsson

Grundare och VD
WSET2


Mattias dahl

Utbildningsansvarig
DipWSET

Gå med i vår vinklubb!

Villa Nera har tidigare enbart sålt viner till restaurang och andra tillståndshavare. Under våren har delar av vårt sortiment även blivit tillgängligt på Systembolaget för konsument. I samband med detta vill vi såklart dela med oss av våra nyheter även till dig som är vinintresserad privatperson! Bästa sättet att hålla sig uppdaterad är via vår vinklubb - Villa Nera Wine Club!